KYB'de neler oluyor?


Kürdistan Yurtseverler Birliği

2 Eylül 2016 tarihinde Güney Kürdistan (Irak Kürt Bölgesi)’nin en önemli siyasi aktörlerinden Celal Talabani’nin Genel Sekreteri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB/YNK/Yekiti) içinden bir grup bir bildiri yayınladı. Bildiriyi yayınlayanlar kendilerini ‘KYB Karar Merkezi’ olarak adlandırıyordu ve bildirinin altında KYB Genel Sekreteri Birinci Yardımcısı Kosret Resul ile İkinci Yardımcısı Dr. Berhem Salih, KYB Politbüro Üyesi Mahmut Sengawi’nin yanı sıra başka bir kaç ismin imzası vardı. KYB Karar Merkezi bölgenin yaşadığı siyasal, ekonomik ve idari sorunlara dikkat çektikleri bildirgede KYB’nin bu dönemde kendi içinde bir takım sorunlar yaşadığına işaret edildi ve Genel Sekreter Celal Talabani’nin pozisyonunun bazı kesimlerce suistimal edildiği ifade edildi. Bildirgenin en can alıcı kısmı ise ‘bundan sonra parti adına alınan tüm kararların  Karar Merkezi tarafından onaylanması, aksi taktirde geçersiz olacağı’ şeklindeki cümlenin yer aldığı kısımdı.

Bildirgeye imza atanların ve bildirgenin vurgularına dikkat edilidğinde, esas olarak KYB’nin en önemli isimlerinden polîtbüro üyesi ve Celal Talabani’nin eşi Hêro Ahmed İbrahim ve arkadaşlarına karşı bir hareket olduğu anlaşılıyor.

KYB'DE DAHA ÖNCE DE MUHALEFET EDENLER OLMUŞTU

KYB’nin tarihini yakından bilenler bu tür bir muhalefetin parti içinde çeşitli dönemlerde meydana geldiğini görür. Uzun yıllar KYB Genel Sekreter Yardımcılığı yapan Newşirwan Mustafa’nın siyasi ihtilaflardan dolay 2006 yılında ayrılıp Goran yani Değişim hareketini kurduğu biliniyor.

Bölgeyi ve Bölgedeki Kürt partilerini yakından bilen gazeteci Fehim Işık bu son gelişmeleri Celal Talabani’nin sağlık sorunlarının KYB üzerindeki pratik etkisinin azalmasına yol açmasıyla irtibatlandırıyor. Işık bu durumun aslında epey bir zamandır ‘Partiyi yönetme konusunda karışıklığın’ olduğundan bahsediyor. Fehim Işık KYB içindeki üç gruptan bahsediyor: “Üç grubun olduğu söyleniyor. Sayın Hêro İbrahim Ahmed’in başını çektiği bir grup. Bir tanesi Berhem Salih’in grubu ve diğeri de Kosret Resul’un grubu.” Işık’a göre son açıklama ile Salih ve Resul’un gruplarının Ahmed’in grubuna karşı birleştiği görüşünde ve Hêro İbrahim Ahmed’in Celal Talabani’nin parti içindeki temsilcisi konumunda olduğunu ifade ediyor.

'MERKEZİ KARAR' BUNDAN BİR SÜRE ÖNCE SİNYAL VERMİŞLERDİ

Aslında bundan bir süre önce Kosret Resul çeşitli açıklamalarıyla KYB içindeki durumu gözler önüne seriyordu. Geçen mart ayında Şark’ul Avsat gazetesine vermiş olduğu bir mülakatta KYB içinde kimi problemlerin olduğunu ve bunun ancak yapılacak bir kongre ile aşılabileceğini söylemişti. Aynı mülakatta Resul, Hêro İbrahim Ahmed’i yaşananlardan sorumlu tutarak KYB’nin askeri ve ekonomik gücüne el koymakla suçlamıştı. Bir adım daha ileri götürerek, KYB’nin bu nedenden dolayı bir aile partisi olmaya doğru gittiğini ifade ediyordu. Bu vb açıklamalar 2 Eylül’deki bildirgenin yayınlanması ile rahatsızlığın en üst seviyeye çıktığını gösteriyor.

'MERKEZ KARAR' MEŞRU OLMAMAKLA SUÇLANIYOR'

2 Eylül’deki bu açıklamanın hemen ardından Hêro İbrahim Ahmed ve Mele Bahtiyar’in önderliğinde bütün parti yönetimi bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Toplantı sonrasında Kosret Resul ve Berhem Salih’in grubunun yaklaşımlarının meşru olmadığı yönünde bir açıklama yapıldı.

KYB içinde siyaset yürüten yazar ve siyasi yorumcu Sabri Silêvani bu yaşanan durumu gayet olağan karşıladığını belirtiyor. Ona göre KYB’nin kurulduğu günden bu yana buna benzer tartışmalar yaşanıyor. Bu durumu da KYB’nin kurucu heyetinin profilinden kaynaklandığı görüşünde. “Yekiti siyasi bir parti olarak daha çok liberal ve sosyal demokrat bir partidir. Çeşitli grupların oluşturduğu bir parti. Bir aile partisi değil, bir kişinin hükmettiği ya da bir bölge partisi değildir” diyen Silêvanî  KYB içerisinde grupların kurulduğu günden bu yana bulunduğunu belirtiyor ve bunu bir çeşit zenginlik olarak niteliyor.

PARTİ ORGANLARI TOPLANDI

Hêro İbrahim Ahmed ve Mele Bahtiyar öncülüğündeki parti yönetiminin tavır belirlemek üzerine yapmış olduğu toplantının ardından partinin bütün il ve ilçe organları da konuyu görüşmek üzere toplantılar düzenledi. Sabri Silêvani’nin aktardığına göre Duhok, Süleymaniye, Erbil, Kerkük ve Germiyan örgütleri son durumdan oldukça rahatsız olup birlik ve beraberlikten yana tavır koymuşlar.
Bu arada iki grubu bir araya getirip sorunu ‘barışçıl’ bir yolla halletmek için çeşitli girişimlerin olduğu da kamuoyuna yansıdı. Bunlardan biri KYB’nin kurucularından ve Irak Cumhurbaşkanı olan Fuad Mahsum. Mahsum’un her iki grupla da görüştüğü biliniyor. Nasıl bir sonuç alındığı konusunda yansıyan bir gelişme olmamakla birlikte Sabri Silêvani’nin aktardığı kadarıyla bütün çabaların sonucunda kimi konularda mutabık kalındığı anlaşılıyor. Bunlardan bir tanesi karşılıklı olarak basın aracılığıyla açıklamaların yapılmaması ve gerekli organlar aracığıyla tartışılması yönünde. Bunun ne kadar gereçli olacağını önümüzdeki günler gösterecek. Yalnız 4 Eylül’de Hêro İbrahim Ahmed ile birlikte hareket eden Mele Bahtiyar’ın oğlunun nişan törenine bütün tarafların katıldığı ve gayet samimi bir ortamın oluştuğu bilgisini de not etmek gerekiyor.

GORAN VE KYB BİRLİKTELİĞİ

KYB Merkezi Karar adlı bildirgenin KYB ile Goran hareketi arasında varılan ortak mutabakatın arefesinde gerçekleşmesi çeşitli yorumlara yol açtı. Bilindiği gibi KYB ve Goran ortak bir konsey kurarak, çeşitli konularda ortak hareket etme kararı aldılar. Bu durumun Irak Kürt Bölgesi’nde yaşanan sorunların çözümüne etkisi de düşünüldüğünde KYB içindeki bu gelişmeyi ‘dış faktörlere’ bağlayanlar da bulunuyor.

'KOMŞU ÜLKELER DE RAHAT DURMUYOR'

Fehim Işık de KYB ile Goran arasında varılan anlaşmaya dikkat çekiyor ve bunun yanı sıra Türkiye, Irak merkezi hükümetinin, İran’ın ve yaşadığı sorunlara rağmen Suriye’nin bile ‘rahat durmadığı’nı ifade ediyor. Ancak Sabri Silêvani bunu ret ediyor ve Goran’ın KYB içindeki sorunun çözümü için arabulucuk olduğunun bilgisini veriyor. Silêvani Rudaw ve kısmen de K24 televizyon kanallarının yayınlarını eleştirerek, bu kanalların yaşananları kendi çıkarları doğrultusunda kullandığını düşünüyor.


'YAKINDA ÇÖZÜLÜR'

KYB içindeki bu durum oldukça kırılgın bir süreçten geçen; Başkanlık krizi, IŞİD’le savaş yaşayan, ekonomik sorunlarla yüzyüze kalan Irak Kürt Bölgesinin geleceği üzerinde nasıl bir etkide bulunacağına dair sorusuna dair ise Sabri Silêvanî yakında çözüm bulunacağı görüşünde. Fehim Işık ise bu kadar köklü ve bölgede etkili bir partinin yaşadığı bu sıkıntının bütün Kürt partilerini etkileyeceğini düşünüyor. 

*Kürtçesi Sputniknews'te yayınlandı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bülent Küçük: Kimi cemaatler boşluğu doldurmak istiyor

'Türkiye IŞİD diyor ama esas olarak PYD'yi YPG'yi istiyor'

Kürtçe Yayıncılığın Tarihçesi